Skip to content
Menu
Menu
Menu

Festes

Festes Patronals

Les festes patronals del Ràfol de Salem tenen inici la primera setmana d’Agost. Aquestes festes es celebren en honor al Diví Salvador. Les festes del Ràfol de Salem dediquen cada dia a un motiu distint, com la festivitat dels jubilats en honor a Sant Tomás; la festivitat dels joves en honor a la divina Aurora i divina Pastora; i la festivitat del Diví Salvador que se celebra el dia 6 d’Agost.

A més, les festes estan animades amb activitats per a tota la població com tallers, teatres i orquestra per la nit. També es donen actes tradicionals com concerts de dolçainers i tabaleters, concerts de bandes de música, passacarrers, sopars al carrer, despertaes, processons en honor als crists i al patró, concursos deportius, etc. A més a més, la setmana anterior a les festes hi ha un concurs de Paelles. I molt típic en totes les poblacions valencianes, són els castells de focs d’artifici per la nit.

Festes
Festes
Festes
Festes
Festes
Festes

El Porrat de Sant Blai

Parlem d’ una festa que conta amb una tradició d’ uns 500 anys. Trobaren la imatge de Sant Blai per l’ any 1430, després de disputar-se-la amb el poble veí i, finalment, quedar-se-la el Ràfol es va construir una ermita en el seu honor. Des de fa més de cent anys es celebra la seua festa, abans cada 3 de febrer, ara el primer dissabte de febrer.

Actualment es celebra amb diversos actes de caràcter religiós i cultural, com la representació del miracle de Sant Blai (diumenge anterior a la festivitat), els gojos, mercat medieval o focs artificials.

Cal nomenar que aquest dia el museu de l’ Oli i el molí de Baix tenen les seues portes obertes per a que els visitants tinguen la oportunitat de conèixer més el Ràfol.

El Diví Salvador

Les festes del Diví Salvador tenen el seu orige per l’ any 1792 quan va arribar la imatge del Diví Salvador a l’ esglèsia de Santa Maria dels  Àngels després de la seua reconstrucció. Obra tallada per En Josep Esteve i Bonet. La gran devoció que els rafolins li professen al Diví Slavador es conseqüència del miracle que es deia aquest Crist obrà al poble. Com conten els gojos, va curar una passada de cólera que assolava el poble a principis del segle XIX, exactament el 21 de setembre de 1817. Des d’ alehores ençà, el 21 de setembre es commemora el miracle. Arran d’ açò el Ràfol va proclamar al diví Salvador com el seu Patró principal.

Durant la Guerra Civil el poble es queda sense part del patrimoni, també sense la imatge del Diví Salvador. En 1942 va arribar al poble la nova imatge, presentada el 21 de setembre en una processó. El Diví Salvador és un signe d’ identitat, un símbol de pertinença al poble. Es celebra aquesta festa amb actes religiosos cada 21 de setembre, dia festiu a la localitat.

Festes
Festes
Festes
Festes
Festes

Lloc Web finançat tant per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Calitat Democràtica, com per la Diputació Provincial de València.

© 2023 Ajuntament de Ràfol de Salem | Disseny: Meta Inclusiva